Wednesday, January 21, 2015

Sambal Ikan Bilis Tempoyak

Hai..

Semalam masak sambal ikan bilis tempoyak..

Lauk tu memang fevret ceq mail. Pastu goreng telur dangdut..."pergh" kata ceq mail..

Ni masakan orang rawa.
Ceq mail ni memang rawa piyor taw.
Simple je nak masak menu ni..


Kalo guna udang lagi best. Manisssss giler sambal tu nanti sebab jus udang tu kuar..

Aku suka udang laut yg saiz godang tu...makkkk..letak nasik..letak udang 4 ekor tepi nasik...ha ...kauuu!


Cara me masak nya...salin taw..


Guna 3 sudu besar tempoyak..campurkan siap2 garam..serbuk kunyit..gula sedikit..serai setangkai titik siap2. *setangkai?*

Kendian blend cili api agak2 6 tangkai..ikut sesuai tekak..sekali dengan bawang merah kecik 1bijik..korang agak2 la ye..nak pedas kalu tambah kan cili.

OK..setel..

Amik kuali..letak 3 sudu minyak..tumis cili yg dah blend tu..


Agak dah cantik...minyak dah pecah...harum semerbak...masukkan paste tempoyak yg dah di siap prepare tu.

Gaul2...kacau2...sambil nyanyi lagu RomanCinta.

Kendian masukkan udang/ikan bilis...kacau2 lg...kalo guna udang, jgn masak lama2..liat nanti.

Pastu tutup api..hidang..

Lawan dengan ikan temenung goreng...sayur kobis lemak...perghhhhhhhhhh...this is wat we call SUPERBBB!!



Sup fishcake..sambal ikan bilis tempoyak pojaan Hati my Mr Perfect 10..ikan masin gelama..



Saya dgn bermurah ati nya memberi 5 bintang pd hidangan tradisi Rawa ini..

Walopon saya bukan orang rawa...hihihi.
*gambar nya blur sebab tangan bergegarrrrrrrrrr...lenguh kacau tempoyak td tu la ;)

No comments:

Post a Comment