Saturday, April 26, 2014

Resepi bihun singapore yang simple a.k.a bihun anemia

Hai!

Syana suka makan bihun singapore. Kat sekolah 'ibu' masak bihun kaler merah. Pedas kata nya. Dia tu bukan nya jenih makan pedas. Lidah nipis. Jadi dia tak nak makan. Syana ni cerewet bab makan. Tak tau la mengikut sapa. Kitowang laki bini memang tak cerewet. Semua bedal. Jadi kat umah ni kalo die berhajat nak bihun singapore ataupun nasik goreng cina,aku buatkan la. Nampaknya dia suka makanan yang berkaler pucat lesi kot. Haha.

Nah,resepi nya. Kepada syana,esok dah besor kalo ammi berhajat nak makan bihun singapore sila bukak resepi ni ye...kehkeh...Resepi ni memang simple ye. Mengikut taste syana 100%. Kalo korang kretip,modified kan ikut suka ati korang ye. Jangan rasa bersalah. Ahakss..

Memula..sila prepare..

-blend halus bawang putih dgn bawang merah(syana tak suka bawang tu nampak seketul2)
-potong lobak merah bentuk dadu.
-Hiris nipis fish cake.

Ok,start masak..

-tumis bawang2 tu sume. Letak sekali kiub pati ayam. Kalo bihun tu banyak,letak seketul. Kalo bihun sikit,letak setengah je. Bile dah wangi,amik telur dan goreng sekali.
-letak carrot,jangan lupe serbuk lada putih.
-masukkan bihun,goreng sampai masak.


Senang sangattttttt... ni resepi memang ikut tekak syana. Sayur carrot tu dia makan. Tu yang aku letak carrot. Kalo korang nak letak sawi ke mawi ke,dipersilakan..

Selamat mencuba!



Aku anto gambo ni kat group watsapp adik beradik,ita cakap ni bihun ANEMIA !! Hahaha...mentang2 bihun pucat,ko cakap bihun aku ni kurang darah ye!!

No comments:

Post a Comment